Du är här: Hem / Kommun & Politik / Hantering av ärenden / Kommunarkiv / Vad hittar du i arkiven?

Vad hittar du i arkiven?

I kommunarkivet hittar du handlingar som berättar om livet i Vimmerby stad och i de gamla landskommunerna under flydda år. I de flesta fall finns handlingar så långt tillbaka som till kommunbildningarna 1862, men det kan vara bra att veta att det förekommer en del luckor i materialet.

Här förvaras material från sockenkommunerna i Frödinge, Locknevi, Djursdala, Södra Vi, Rumskulla, Pelarne och Vimmerby landskommun (Storebro). Här hittar du även en del handlingar från Blackstad och Ishult.

Under storkommunsreformen på 1950-talet slogs flera av de små kommunerna samman till större enheter. Nu slogs Vimmerby landskommun, Frödinge, Pelarne och Rumskulla kommuner samman och bytte namn till Sevede kommun. Södra Vi och Djursdala kommuner kom att bilda Södra Vi storkommun samtidigt som Locknevi och Blackstad kommuner tillsammans bildade Locknevi storkommun och medan Tuna och Ishults även fortsättningsvis bildade Tuna kommun.

Storkommunerna uppgick 1971 i Vimmerby kommun. Samtidigt överfördes Ishult till Oskarshamns kommun och Blackstad till Västerviks kommun.

Information på andra institutioner

Du kan hitta en hel del information om Vimmerby med omnejd via andra källor. Några av dem har börjat lägga ut sökbara register via sina hemsidor. I kolumnen till höger hittar du ett antal intressanta länkar, men det är bara ett litet axplock av allt du kan hitta.

Föreningsarkivet

Vårt föreningsarkiv är ett komplement till det kommunala myndighetsarkivet. Arkiven och handlingarna i föreningsarkivet speglar Sveriges utveckling, människors vardag och intressen under lång tid. Mer information om vårt Föreningsarkiv hittar du under länken till höger.

Sidan uppdaterad den 7 september 2015

Kontakt


  • Arkivassistent
    Växel: 0492-76 90 00
    Direkt: 0492-76 94 27

Tänk på...

...att när du klickar på en extern länk så lämnar du Vimmerby kommuns webbplats. Vi tar då inget ansvar för det som skrivs på den länkade webbplatsen.