Du är här: Hem / Kommun & Politik / Internationella kontakter / Mukono
Mukono

Samarbetet med Mukono i Uganda

I maj 2006 invigde Lena Hallenberg, dåvarande ungdomsminister, Globträdet i Vimmerby där barn och unga ska kunna möta politiker och vuxna i diskussioner gällande framtidsfrågor. Denna mötesplats är tillika sockerdricksträdet som finns med i Astrid Lindgrens böcker och som står vid hennes födelseplats, Näs.

Under våren 2006 deltog ett 50-tal ungdomar från Vimmerby i VM i samarbete, organiserat av organisationen Globträdet. Där skapades de första kontakterna med ungdomar från Mukono i Uganda. Vimmerby kommun och Mukono kommun har samarbetat sedan 2007. Båda kommunerna har naturliga mötesplatser vid sina respektive lands globträd. De båda kommunernas lokala arbete för barn och ungas rättigheter blev kittet som förenade kommunerna och detta resulterade i att ett avtal skrevs gällande fortsatta kontakter och samarbeten.

Barns rättigheter genomsyrar samarbetet mellan Vimmerby och Mukono. Det övergripande målet för samarbetet är att öka barns och ungas kännedom om sina rättigheter och möjligheter till inflytande i Mukono och i Vimmerby.

Flera projekt har genomförts sedan starten 2006, senast 2012-2013 då projektet "ungt entreprenörskap för hållbar utveckling" genomfördes.

Sidan uppdaterad den 5 september 2016