Du är här: Hem / Kommun & Politik / Politik & förvaltningsnyheter / Vänortsutbyte med Joniskis i Litauen

Vänortsutbyte med Joniskis i Litauen

Publicerad den 11 juli 2017 Politik & förvaltning

1991 blev de Baltiska staterna självständiga från Sovjetunionen och sedan 1994 har Vimmerby kommun stöttat staden Joniskis i norra Litauen i samhällsbyggande syfte. Genom åren har Vimmerby medverkat i demokratiuppbyggnad, välståndsprojekt som barnhem, vård, tandvård, avloppsrening och vattenförsörjning. Efter att Litauen år 2004 blev medlem i EU har landet och staden Joniskis fått betydande EU-stöd för uppbyggnad av näringsliv, infrastruktur och internationellt utbyte.

Vimmerbys djupa och goda relationer med Joniskis fortsätter och under helgen 7-9 juli 2017 besökte representanter från Vimmerby kommun kulturfestivalen ”Stadens Dag” där också sju andra vänorter från Lettland, Estland, Vitryssland, Ukraina, Polenland och Moldavien deltog. Vimmerby representerades av kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson(M) och ledamoten i kommunstyrelsens arbetsutskott Erik Paulsson (C).

På fredagen träffade Vimmerbys delegation Joniskis kommunledning och fick information om utvecklingen i staden. Man hade också en diskussion om möjliga framtida samarbeten. Under dagen besöktes också Joniskis basketbollmuseum, den religiöst ceremoniella platsen ”korskullen” söder om staden som bland annat besökts av tidigare påve. Dagen avslutades med judisk mässa i den nyrestaurerade synagogan där också Israels ambassadör i Litauen deltog.

Lördagens firande inleddes med lång parad genom staden med representanter från kommunen, vänorterna och föreningar av olika slag och alla samlades sedan vid kulturcentrum. Det hölls tal, framfördes uppträdanden med musik, dans av ungdomar, utdelningar av hedersomnämnanden och så vidare. Festligheterna fortsatte med olika evenemang bland annat veteranbilsutställning och marknad med lokala livsmedel, handarbeten och slöjd. Kvällen avslutades med middag och fyrverkerier.

– Festivalen är en hyllning till Joniskis av dess invånare och det är imponerande att delta i dessa välarrangerade festligheter. Det märks att Vimmerby har ett gott anseende i kommunen och gästfriheten var överväldigande, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Sidan uppdaterad den 11 juli 2017

Bildtext:

På bilden, från vänster:
Borgmästare Gediminas Capulis, kommunalråd Tomas Peterson, vice borgmästare Vaida Aleknaviciene, kommunchef Aivaras Rudniciene, administrativ chef och kommunstyrelseledamot Erik Paulsson.