Du är här: Hem / Kommun & Politik / Politik & förvaltningsnyheter / Vill du bli röstmottagare?

Vill du bli röstmottagare?

Publicerad den 26 april 2018 Politik & förvaltning

Den 9 september 2018 hålls allmänna val i Sverige. Är du intresserad av att göra en samhällsinsats och jobba som röstmottagare på valdagen eller under förtidsröstningen?

Nu söker Vimmerby kommun röstmottagare inför valet 2018. Vi söker personer med intresse för samhällsfrågor och som helst har dokumenterad vana av administrativt arbete. Som röstmottagare bör du vara myndig och du ska ha mycket goda kunskaper i svenska. Du behöver inte bo i kommunen.

Vimmerby kommun vill gärna ha en bred bakgrund bland dem som är röstmottagare och välkomnar därför yngre personer och personer med utländsk bakgrund att bli röstmottagare vid rekrytering av röstmottagare. Du som kandiderar i valet får inte tjänstgöra som röstmottagare.

För att kunna arbeta som röstmottagare ska du ha genomgått en utbildning som tillhandahålls genom valnämnden i Vimmerby kommun. Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode, 150 kr per timma.

Vid behov gör valnämnden en individuell prövning av röstmottagarens lämplighet.

Röstmottagare på valdagen

På valdagen i vallokal tjänstgör ett antal röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. Du ska medverka till att valet genomförs på ett korrekt och tryggt sätt. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Röstmottagare vid förtidsröstningen

Vimmerby kommun söker också röstmottagare till förtidsröstningen. Förtidsröstningen startar den 22 augusti 2018, det vill säga 18 dagar före valdagen och arbetet innebär att röstmottagaren tar emot förtidsröster. I en förtidsröstningslokal ska det alltid tjänstgöra minst två röstmottagare samtidigt. I Vimmerby kommun sker förtidsröstningen i Plenisalen i Vimmerby stadshus.

Intresseanmälan

Skicka ett mail till kommun@vimmerby.se och skriv om du är intresserad av att vara röstmottagare på valdagen eller jobba med förtidsröstningen eller kanske både ock. Du får också gärna skriva om du har önskemål om att tjänstgöra i ett särskilt valdistrikt. Vi behöver har ditt namn, adress och telefonnummer så återkommer vi till dig. Vi rekryterar nya röstmottagare löpande.

Sidan uppdaterad den 26 april 2018