Du är här: Hem / Kultur & fritid / Barn och ungdomsverksamhet / Kulturgarantin / Förskoleklasserna

Förskoleklasserna

Teater- eller musikföreställning, skolbio och Lässurr. 

5-6 åringar: Skolbio

5- och 6-åringarna har under vecka 46, den så kallade Astrid-veckan (med utgångspunkt i Astrid Lindgrens författarskap och hennes uppväxt i Vimmerby), en temavecka då ett större samarbete bedrivs mellan Förskolan, Kulturskolan och Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Veckan har alltid ett tema med ett citat ur Astrid Lindgrens berättelser.

Gymnasiet lägger numera ut den så kallade arbetsförlagda tiden (APU) till förskolan, i anslutning till ”Astrid-veckan” och eleverna från Barn- och fritidsprogrammet har varit ute i barngrupperna och efterarbetat filmen och temat.

 

6-åringar Litteratur/Lässurr

Lässurr startade 1999 som ett länsprojekt med stöd från Statens kulturråd.

Nu är Lässurr sedan många år ett etablerat inslag i förskoleklassen tack vare ett samarbete mellan skolan och biblioteket, där skolan betalar presentböckerna och biblioteket författarbesöket.

Syftet är att stimulera barnens språkutveckling och läslust, inspirera dem till eget skapande och låta författare och läsare mötas.

Klassen läser och arbetar med en utvald bilderbok under några veckor på vårterminen. Böckerna inspirerar till skapande i många former: bilder, modeller och utställningar, egna berättelser och dramatiseringar, men också till studiebesök och ”forskning”.

Som avslutning kommer klassen till biblioteket på bokfest då de får träffa bokens författare eller illustratör. Och innan de går hem får de ett eget exemplar av boken i present, signerat av författaren själv!

En lång rad av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer har under åren besökt Vimmerby för att träffa ”lässurrare”, bl a Pija Lindenbaum, Eva Lindström, Anna Bengtsson, Gunna Grähs och Thomas Halling. 

 

Sidan uppdaterad den 29 december 2015