Du är här: Hem / Kultur & fritid / Kultur och fritidsnyheter / Svenska folkskolereformen 175 år

Svenska folkskolereformen 175 år

Publicerad den 5 oktober 2017 Kultur & fritid

I år är det 175 år sedan Folkskolereformen infördes 1842. Den innebar att det blev obligatoriskt för alla barn att gå i skola och skolhus skulle uppföras i varje socken och landsförsamling. Detta uppmärksammar vi genom en liten utställning i foajén på Stadshuset i Vimmerby. Här visar vi gamla och lite nyare föremål som alla har en koppling till skolan, till exempel skolplanscher, bokstavslådor, griffeltavlor och gymnastiksalens plint. En orgel att spela morgonpsalmen på, har sin givna plats bredvid katedern.

Det finns också en del texter som beskriver hur det var att gå i skolan förr och som berättar om förutsättningarna för skolgången i trakterna i och kring Vimmerby. Folkskolans införande fick ingen omedelbar verkan. Till en början fanns ett motstånd, både till att bekosta skolorna och till att skicka iväg barnen hemifrån, då de så väl behövdes i det dagliga arbetet hemma.

Utställningen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsenheten/Stadsmuseet Näktergalen och barn- och utbildningsförvaltningen.

 

Dela och tipsa

Använd sociala medier för att dela och tipsa om den här sidan. Läs mer om Vimmerby i sociala medier

Facebook Twitter Delicious
Sidan uppdaterad den 5 oktober 2017

Kontakt

Öppettider

Stadshusets öppettider måndag-fredag kl 07.45-16.30.