Du är här: Hem / Näringsliv & Arbete / Nyheter / Vimmerby klättrar i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet
Vy över Vimmerby stad

Vimmerby klättrar i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet

Publicerad den 26 september 2017

Idag, tisdagen den 26 september, släppte Svenskt Näringsliv årets ranking över företagsamhet i Sverige. Vimmerby kommun klättrar 38 placeringar och hamnar på plats 219.

– Det är bra att det går åt rätt håll. Vi har engagerade företagare i kommunen och vi upplever att vi har ett bättre samtalsklimat, säger Carina Östh, näringslivsutvecklare i Vimmerby kommun.

I årets ranking går Vimmerby kommun framåt med 38 placeringar till plats 219. Carina Östh tror att arbetet med att stärka den lokala attraktionskraften gett resultat.

– Arbetet med att ta fram en stärkt lokal utvecklingsstrategi har skapat möjlighet till en bred dialog och att vi träffas i flera sammanhang och kedjar oss samman är en viktig faktor, säger hon.

Vimmerby kommun förbättrar sig i nio av tolv faktorer. Den största förbättringen görs i faktorn ”konkurrens från kommunen” där Vimmerby klättrar från plats 242 till plats 87. I faktorn ”Tjänstemännens attityder till företagande” klättrar Vimmerby 20 placeringar och i ”Service till företag” 36 placeringar.

– Vi jobbar målmedvetet med att utbilda flera företagslotsar och förhoppningsvis påverkar det resultatet. Vi har även gjort en satsning på företagsbesök under 2016 och då främst till företag på de mindre orterna. Det är några av de insatser vi gör för att förbättra företagarnas direkta dialog med oss, säger Carina Östh.

En av de faktorer där kommunen får sämst resultat är ”Tillgång till kompetens”. Kommunen tappar 41 placeringar och ligger på plats 280.

– Kompetensförsörjning är en av samhällets största utmaningar. Vi har ständigt fokus på frågan och Campus Vimmerby arbetar aktivt med att försöka få hit utbildningar som efterfrågas av arbetsmarknaden. Vi har också gjort en kartläggning tillsammans med företagarna i kommunen för att se vilket behov som finns och kommer att behövas under de närmaste åren, säger kommunchef Carolina Leijonram.

Mönsterås kommun hamnar på plats 36 i rankingen och är därmed bäst i Kalmar län. Bäst i Sverige är Solna kommun för tionde året i rad.

Sidan uppdaterad den 26 september 2017

Kontakt

Fakta

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2017 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomförs under perioden januari-april 2017 och ytterligare en tredjedel från SCB och UC. För Vimmerby kommuns del har 98 företagare svarat på enkäten.