Du är här: Hem / Pressrum / Pressmeddelanden / Vimmerby kommun följer bevattningsförbudet
Vattenslang sprutar vatten

Vimmerby kommun följer bevattningsförbudet

Publicerad den 19 maj 2017 Övergripande information

 Sedan måndagen den 15 maj är det bevattningsförbud i Vimmerby kommun och det innebär att ingen i kommunen får använda slang eller spridare för att vattna exempelvis gräsmattor och rabatter.

– Det gäller självklart oss i Vimmerby kommun också. Vi använder inte dricksvatten för bevattning utan enbart dagvatten eller vattendrag, säger gatuchef Andreas Horste.

Under veckan har det kommit in en del samtal och synpunkter från människor som sett hur kommunen vattnat grönytor trots att det råder bevattningsförbud.

– Jag förstår att det uppkommer frågor men Vimmerby kommun räknas in i förbudet, precis som alla andra. Vi tar bevattningsförbudet på allvar eftersom våra grundvattennivåer är så låga och det fungerar bra även om det innebär en omställning och vissa konsekvenser, säger Andreas Horste.

En av konsekvenserna är att sandsopningen kan ta längre tid än planerat eftersom de maskiner som används behöver en fuktig yta på gatan för att kunna sopa. Den nederbörd som kom i början av veckan har underlättat sandsopningen men nu är prognosen sol och värme, vilket inte gynnar sopningsarbetet.

– Våra maskiner är konstruerade så att de behöver rent vatten i någon form för att inte gå sönder. Därför måste vi nu filtrera vattnet från dagvattendammar eller vattendrag innan vi använder det och därför kan det ta längre tid med sandsopningen. Vi hoppas och tror att de som påverkas har förståelse för detta, säger Andreas Horste.

I dagsläget vattnar kommunen inte på CEOS eftersom det inte finns något dagvatten i närheten.

– Vi tittar på alternativa lösningar med dagvatten och egen brunn och vi har ett mycket bra samarbete med Vimmerby Energi och Miljö. Förhoppningsvis kan vi hitta en långsiktig lösning snart, säger Andreas Horste.

Sidan uppdaterad den 19 maj 2017

Kontakt

Fakta

Dagvatten är vatten som tillfälligt rinner på markytan. Det mesta dagvatten är regn eller smältvatten från snö, is och hagel.
Vattendrag är en sammanfattande benämning på strömmar med ytvatten, ex. bäckar, åar, älvar och flodar.