Du är här: Hem / Räddning & säkerhet / Vardagssäkerhet / Inför jul och nyår

Inför jul och nyår

Jättekul och festligt med jul och nyår! Tyvärr måste vi komma ihåg att idag är cirka 90% av alla trapphusbränder är anlagda. Med den kunskapen känns det viktigt att inte förse någon med brännbart material.

Tänk därför på var du slänger gammalt julklappspapper.  Hör med din fastighetsvärd var returpapper ska förvaras. Tänk också på att julklappspapper på din balkong lätt kan börja brinna av en felriktad nyårsraket.

Håll trapphuset rent! Om det börjar brinna i en bostad är trapphuset enklaste vägen ut. Därför är det viktigt att inte förvara julklappspapper och kartonger som hindrar utrymning i trapphuset.

Tips för ett säkrare fyrverkeri - för dig, din familj och dina grannars skull

Skjut inte fyrverkerier eller smällare i täta folksamlingar. Då minskar risken att du eller någon annan skadas av en felriktad raket.

Fyrverkerier som avfyras nära hus kan orsaka brand i din eller någon annans bostad. Varje år inträffar flera bränder orsakade av fyrverkeripjäser. En felriktad raket kan landa på balkongen eller gå igenom glasrutorna till en bostad och orsaka brand.

Fyrverkerier ska hanteras med största aktsamhet. Skriv ut en checklista och sätt upp i trapphuset där du bor.

Om det börjar brinna

Om det brinner i en grannlägenhet; stanna i din lägenhet och håll dörren till trapphuset stängd. Larma 112. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Sidan granskad den 24 januari 2017

Kontakt


 • Växel: 0492-76 90 00
  Direkt: 0492-76 93 30 (huvudstation)
  Mobil: 070-297 25 08 (räddningschef i beredskap Vimmerby)
  Fax: 0492- 132 60
  Lundgatan 15
  598 40 Vimmerby