Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Barn och ungas psykiska hälsa / Barn och ungas psykiska hälsa / Stress

Stress

Att uppleva stress, eller att bli stressad som det oftast brukar kallas, är en del av livet. Alla blir stressade ibland, både människor och djur.

Stress är en reaktion på en situation som kräver något extra, och är kroppens sätt att göra sig redo för antingen flykt eller försvar. Den kallas ibland ”kamp- och flyktreaktionen”, och innebär bland annat att mer blod pumpas ut till musklerna och att man blir mer fokuserad och klarar sig med mindre sömn en period. På så sätt får kroppen extra kraft och energi.

Stressreaktionen har varit livsnödvändig, men i det moderna samhället behöver vi sällan kämpa för vår överlevnad. Ändå händer ungefär samma saker i kroppen oavsett om man upplever ett verkligt hot eller om man springer ikapp en buss. Stressreaktionen sätts även igång vid psykiska ansträngningar, till exempel när man blir arg på någon eller har för många arbetsuppgifter att utföra.

Situationerna som orsakar stress behöver inte bara vara negativa. Man kan bli stressad när man till exempel ska ställa upp i en tävling, gifta sig, anordna en stor fest eller hålla ett föredrag. Då upplever man ofta att man får de extra krafter man behöver för att orka, och känner sig stark och stimulerad. Det brukar kallas positiv stress.

Skadlig stress

Själva stressreaktionen är inte farlig i sig. Skadlig blir stressreaktionen först om man under en längre period befinner sig i stressande situationer, både verkliga och tänkta. Men så länge man tar sig tid till återhämtning och vila klarar de flesta av att hantera stressiga perioder utan att kroppen tar skada.

Vissa stressande situationer går inte att vila upp sig från. Exempel på sådana situationer kan vara mobbing, svår ekonomisk kris, misshandel eller hög arbetsbelastning. För att ta sig ur en sådan situation behöver man oftast stöd och hjälp från någon utomstående. Ibland kan man behöva professionell hjälp.

När ska man kontakta vården?

Om man ofta upplever stress och om man till exempel får sömnproblem, ångest, eller hjärtklappning, kan man kontakta vårdcentralen eller sin företagshälsovård. Förutom att träffa läkare kan man få prata med exempelvis en kurator eller psykolog. Man kan också få träffa en sjukgymnast.

Behövs mer specialiserad hjälp kan man få det på öppna psykiatriska mottagningar eller speciella stresskliniker.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Källa: 1177.se, Råd om vård från Sveriges landsting.

I högermarginalen på denna sida hittar du  mer utförlig information om stress från denna webplats. På sidan kan du också söka efter t.ex. kontaktuppgifter till landstingets hälsocentral i Vimmerby.

Sidan uppdaterad den 9 september 2015

Kontakt

 • VIMMERBY HÄLSOCENTRAL, Landstinget i Kalmar län
  Växel: 0492-176 00
  Drottninggatan 22
  598 84 Vimmerby

  Telefontid: Måndag-Fredag 07:45-16:30, Lördag-Söndag 10:00-14:30 Öppettider: Måndag-Fredag 08:00-17:00, Lördag-Söndag 10:00-15:00


 • Verksamhetschef grund- och särskola
  Direkt: 0492-76 94 23

Stöd på din skola

Under barn- och utbildningsförvaltningens webbsida hittar du kontaktuppgifter till rektorn på ditt barns skola.

Adress:
Barn- och utbildningsförvaltningen
Stadshuset
598 81 Vimmerby