Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Stöd och service vid funktionsnedsättning / Kontaktperson

Kontaktperson, en insats enligt LSS

Många personer med funktionsnedsättning har få kontakter vid sidan av sina anhöriga. Kontaktpersonens främsta uppgift är att vara en medmänniska, en vän som man kan lita på och umgås med,  någon som kan delta i fritidsaktiviteter och ge råd som inte kräver expertis.

Kontaktpersonen är till för dig med funktionsnedsättning som behöver sällskap, stöd och eventuellt för att komma ut på fritidsaktiviteter. En kontaktperson är en medmänniska som har tid och vilja att göra en insats för någon eller några timmar per månad. Vad ni väljer att göra under denna tid bestämmer ni själva.

Ibland kan insatsen ges av en familj, en så kallad kontaktfamilj.

Information och ansökan

Om du vill ha information eller ansöka om kontaktperson vänder du dig till kommunens LSS-handläggare på telefon 0492-76 90 00 (växel). Handläggarna har telefontid vardagar klockan 08.00-09.00.

När du ringer LSS-handläggaren för att ansöka om insatser brukar det leda till att ni tillsammans bestämmer tid för att träffas, ofta hemma hos dig. Ibland är en anhörig eller vän närvarande vid detta hembesök. Det är helt upp till dig att bestämma vilka som ska vara med.

Vid hembesöket behöver handläggaren veta vilka svårigheter i vardagen som du upplever, vad du klarar själv och vilken hjälp du är i behov av. Utifrån den information som kommer fram gör handläggaren en utredning som leder till ett beslut. Du får sedan ett skriftligt svar.

Om beslutet blir ett avslag, det vill säga om du inte får det du ansökt om, har du möjlighet att överklaga. Mer information om överklagan finns i länken till höger på denna sida.

Vill du bli kontaktperson?

Som kontaktperson för en person med funktionshinder medverkar du som medmänniska till att minska den sociala isolering som ibland kan bli följden av att leva med ett funktionshinder. Du behöver inte ha någon speciell utbildning, det viktiga är att du kan avsätta lite tid och att du har intresse av att lära känna en ny person. Du får en ersättning för uppdraget.

Ring socialförvaltningens samordnare för kontaktpersoner på telefon 0492-76 98 63 så berättar hon mer om vad ett uppdrag som kontaktperson för en person med funktionsnedsättning kan innebära.
Sidan uppdaterad den 30 september 2016

Kontakt


  • LSS- och biståndshandläggare
    Växel: 0492-76 90 00
    Stadshuset, Stångågatan 28
    598 81 Vimmerby

    Du är välkommen att kontakta oss för mer information och för att ansöka om olika former av stöd och service. Vi har telefontid vardagar mellan klockan 08.00-09.00. Akut hjälp, se flik i vänstermarginalen.

Vill du bli kontaktperson?

Ring enhetschef Richard Söderlund på telefon 0722-14 40 27. Richard berättar då mer om vad ett uppdrag som kontaktperson för en person med funktionsnedsättning kan innebära och om hur det går till att bli kontaktperson.