Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Ändrade förhållningsregler kring covid-19

Folkhälsomyndigheten förändrar nu förhållningsreglerna kring att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Detta för att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är hög. Folkhälsomyndigheten uppdaterar också rekommendationerna för prioritering av testning.

Detta gäller just nu:

  • Tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom.
  • Följande grupper är undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:
    - De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre)
    - Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna
    - Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB. Arbetsgivare informerar de som berörs.
  • Tiden för hur länge den som har bekräftad covid-19 minst bör stanna hemma kortas till fem dagar. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar.
  • Hushållskontakter som är undantagna från förhållningsregler om att stanna hemma från jobb och skola bör fortsätta att undvika nära kontakter i den mån det är möjligt, och helt undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan. Alla, även de som är undantagna, bör i första hand arbeta hemifrån i den utsträckning som är möjlig.

Information om de ändrade förhållningsreglerna finns i sin helhet på Folkhälsomyndighetens sida.