Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Ansöka om hemtjänst, trygghetslarm eller vård- och omsorgsboende

Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte klarar din vardag kan du få hjälp och stöd i olika former från kommunens socialtjänst. Du kanske behöver hemtjänst, trygghetslarm eller vård- och omsorgsboende. I hemtjänst ingår till exempel matdistribution, personlig omvårdnad och städning. Det är ditt behov som avgör vilka insatser som kan behövas.

Om du vill ansöka om stöd och omsorg kan du välja mellan att ansöka muntligt, skriftligt eller digitalt.

Mer information eller muntlig ansökan

En muntlig ansökan kan du göra via telefon eller vid ett hembesök. Välkommen att kontakta våra biståndshandläggare! Kontaktuppgifter finns längst ned på denna sida.

Skriftlig ansökan

Ansökan - blankett Pdf, 140 kB.

Digital ansökan med hjälp av bank-id

En fördel med att göra en digital ansökan är att du sedan kan följa ditt ärende. Du behöver ett mobilt bank-ID eller bank-ID för att ansöka denna väg.

Länk till e-tjänsten

Om du vill ha hjälp av en anhörig med din ansökan

Om du själv inte kan ansöka så kan en anhörig/närstående ansöka åt dig. Då behöver du först fylla i ett skriftligt samtycke. Den ifyllda blanketten skickar du till Vimmerby kommun, socialförvaltningen, Utredningsenheten för äldre och funktionsnedsatta, 598 81 Vimmerby.

Efter att utredningsenheten tagit emot ditt samtycke så kan din anhörige/ närstående ansöka om stöd och omsorg för dig.

Blanketten samtycke Pdf, 84 kB.

Utredning, bedömning och beslut

När du ansöker om stöd och omsorg via kommunens biståndshandläggare kan du behöva inkomma med kompletterande uppgifter. Viktiga frågor är till exempel vad du har svårt att klara själv hemma och vilken hjälp du behöver. Utifrån det du berättar gör handläggaren en utredning som leder till ett beslut. Du får sedan ett skriftligt svar.

Hur lång tid tar det innan du får ett beslut?
Hur lång tid det tar beror på vad du ansöker om. Ett beslut på en ansökan om hemtjänst kommer oftast inom några dagar. En ansökan om vård- och omsorgsboende innebär en större utredning, därför tar det längre tid innan du får ett beslut.

Överklaga ett beslut

Om du inte får det du ansökt om finns det möjlighet att överklaga. Inom tre veckor från det att du har fått beslutet ska du lämna din överklagan till socialtjänsten. Det går bra att skriva på ett vanligt papper. I ditt överklagande ska du skriva vilket beslut det gäller och vad du vill ha ändrat. Beslutet ska undertecknas av dig själv eller legal företrädare. Behöver du hjälp med din överklagan så be handläggaren som fattat beslut om hjälp.